« Kalenderen er oppdatert | Main | Spellemann til "kom inn te oss" »
torsdag
mar112010

Spellemann til Reidar og Noora

Bluesnews:


PDF Skriv ut E-post

spm10_reidar.jpg

Platebransjen har igjen hatt sin årlige feiring og delt ut Spellemannsprisene for året 2009. I blues-sjangeren var det veteranen Reidar Larsen (bildet over) og vår nye souldronning som meget fortjent stakk av med prisene, Reidar for årets beste bluesutgivelse og Noora Noor for årets kvinnelige artist.

 

Utdelingen foregikk i Oslo Spektrum lørdag 6. mars, og arrangementet bød på både glam, rød løper og finstas, musikkinnslag fra Norges fremste artister og stor spenning knyttet til hvem som blir de heldige vinnerne av årets priser. Det deles ut priser i hele 26 kategorier og en slik sending tar lang tid, – for lang tid for ratingstyrte kommersielle TV-kanaler. Bluesprisen, sammen med rundt 10 andre priser, er blant de utdelingene som ikke kommer med i kveldens hovedsending, men må nøye seg med reprisesending på TV2 dagen etter.


De nominerte i bluesklassen i år var Reidar Larsen for sin norskspråklige plate ”Kom inn te oss”, Ronnie Jacobsen for ”The San Jose Sessions” og The Crank Bros. for ”Black Midnights, Stars and Streetlights”. I år slapp vi diskusjonen rundt om de nominerte platene ”er blues”. Selv om noen alltid vil bestride utvalget og vinneren, var de nominerte i år representative for bredden og for et godt år for norske bluesutgivelser. En jury på syv personer har uavhengig av hverandre vurdert de innsendte bidragene, og de med flest poeng ble de nominerte.


Bluesprisen ble delt ut som pris nummer to denne kvelden, og spenningen var stor rundt bord nummer 13 der Reidar Larsen og Tore Andersen holdt hoff. Prisutdelere var Noora Noor og Marianne Antonsen, og etter å ha åpnet konvolutten kunne jentene avsløre at årets vinner het Reidar Larsen!

spm10-r&tore.jpg

Tore Andersen (til v.) mottok prisen i countryklassen. Her sammen med Reidar Larsen.

Reidar Larsen mottok prisen sammen med bandet sitt, Knut Hem, Arne Skage Jr. og Kyrre Sætran, og det var en glad og stolt bluesmusikant som endelig kunne motta sin første Spellemannspris. Reidar Larsen har gitt ut plater siden 1982, men det var med sin første norskspråklige plate at Spellemannsnominasjonen kom. Nå kan peishylla hjemme endelig pyntes med en velfortjent Spellemannspris!


Knut Reiersrud var nominert i Åpen klasse for sin plate ”Gitar”, men det var Kristin Asbjørnsen som fikk prisen i denne klassen for sin flotte skive ”The Night Shines Like The Day”. Vi fikk derimot se Knut som utdeler av prisen i kategorien Samtidsmusikk.
Noora Noor har hatt et fantastisk år etter at hun ga ut sin CD ”Soul Deep”, med gode kritikker, festivaljobber og mye oppmerksomhet. Hun var nominert i kategorien Årets kvinnelige artist sammen med Ane Brun, Hanne Hukkelberg og Julie Dahle Aagård. Thom Hell delte ut prisen, og kunne utrope en overlykkelig Noora til vinner av den gjeve prisen for årets kvinnelige artist. Vel unt for en flott artist som har hatt en kronglete vei frem til der hun er i dag.

spm10_nooraband.jpg
Noora Noor og bandet hennes var også  blant de heldige som fikk opptre live for hele TV-Norge, og viste med et storslått sceneshow at hennes pris var vel fortjent. Andre musikkinnslag var et "sinnsykt" innslag med duoen Polkabjørn og Kleine Heine (med den uslåelige kombinasjonen jodling og trekkspill), årets mannlige artist Sivert Høyem og en ansamling av felespillere man sjelden har sett på en scene, med bl.a. Alexander Rybak, Tuva Syvertsen og Knut Buen – komplett med pyroshow. Fele goes heavy metal? Donkeyboy gjorde også sin låt Ambition live med et stort barnekor (Oslo Soul Children).

spm10_noora.jpg

Noora Noor og bandet hennes framførte låten Musiq fra sin kritikerroste CD Soul Deep på Spellemannsshowet i Spektrum.

 

Årets store vinnere ble Donkeyboy, som håvet inn tre priser. Sammen med prisen for årets nykommer fulgte også et stipend på 200.000 kroner fra Gramo. Countryprisen gikk til en overrasket Tore Andersen for hans fine soloplate ”Right Around The Corner”. Jahn Teigen fikk Årets hederspris for sin lange innsats i norsk musikkliv og inntok scena mens et fullsatt Spektrum sang med på Teigens låt «Optimist» 
Enkelte tabloidaviser har trolig flere moteskribenter enn musikkjournalister på jobb for å dekke showet. Vi ble minnet om dette da spørsmålet som ble stilt til Samsaya da hun entret den røde løperen på vei inn i Oslo Spektrum var; «Kan du si litt om antrekket ditt?» Men BluesNews spurte verken Reidar Larsen om hvem som hadde designet dressen hans eller hvor Knut Reiersrud hadde kjøpt sin flotte hatt, og vi har ikke vurdert en eneste kjole. For det er vel egentlig musikken som bør stå i sentrum?  Gledelig var det å registrere at i forhold til tidligere år, hadde årets Spellemannshow satt nettopp musikken og artistene i fokus.


Etter at showet i Oslo Spektrum var over, ble artister og inviterte busset til Grand Hotel for nachspiel og prisfeiring. Her fortsatte feiringen utover natten, og prisvinnere kunne juble mens de som ikke ble ropt opp måtte svelge skuffelsen.
Reidar Larsen tok ut på natta med seg Spellemann-harpa fra Grand Hotell og rundt hjørnet til Buckleys der Oslo Bluesklubb hadde sitt eget Spellemann-nachspiel. Reidar gikk på scenen og spilte noen låter sammen med husbandet Billy T Band, og annonserte storsinnet til publikum at prisen ikke bare var hans, den tilhørte hele det norske bluesmiljøet. En sann Spellemann som vet hvor han har sitt publikum!

 

Se lista over alle prisvinnerne her


Tekst og foto: Nina Hanssen og Merete Eide

 

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

References (2)

References allow you to track sources for this article, as well as articles that were written in response to this article.
  • Response
    ReidarLarsen.com - nytt /news - Spellemann til Reidar og Noora
  • Response
    ReidarLarsen.com - nytt /news - Spellemann til Reidar og Noora

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>